La fiecare trei minute un român pleacă din țară. Pierderea pentru economie este este uriașă

La fiecare trei minute un român pleacă din țară. Pierderea pentru economie este este uriașă
Publicat: 21/07/2017, 18:42

Peste 200.000 de români au plecat din țară în 2016, temporar sau definitiv, în contextul în care în ultimii ani companiile au fost nevoite să majoreze salariile pentru a reține o parte dintre angajați, pe fondul deficitului tot mai accentuat de personal. Cu toate acestea, în ultimii zece ani 2,5 – 3 milioane de români au plecat să lucreze în străinătate, iar fenomenul de depopulare a țării este accentuat și de sporul natural negativ, scrie Ziarul Financiar.

După boom-ul emigraționist din primii ani de după integrarea în UE, când peste 1 milion de români au plecat din țară, în 2016, s-a înregistrat al doilea cel mai mare număr de români care au căutat o viață mai bună peste hotare, respectiv 212.800 anul trecut, cu doar o mie mai puțini decât în 2011.

Dacă toți cei circa 200.000 de români care au emigrat anul trecut ar fi rămas în țară și s-ar fi angajat pe salariul mediu pe economie (de circa 730 de euro brut/ lună), în consum ar fi intrat circa 1,7 – 2 miliarde de euro pe an, potrivit unui calcul al ZF. Pe de altă parte, atât Guvernul (prin deciziile de majo­rare a salariului minim), cât și angaja­torii (în special cei din retailul alimen­tar) au luat măsuri de creștere a salariilor, în speranța că vor reține în țară oamenii și vor crește nivelul de trai al populației.

„Decizia de a migra nu se ia pe moment, ci este efectul unui proces mai îndelungat. În ceea ce privește măririle de salarii, acestea nu au încă impact în buzunarul sau în psihologia românilor; există exemple de situații în care «cu o mână s-a dat, cu alta s-a luat». În plus, aceste măriri de salarii, necesare, de altfel, nu pot concura încă nivelul salariilor la care emigranții au acces în țările mai dezvoltate ale UE”, a explicat, pentru ZF, prof. univ. dr. Monica Roman de la Departamentul de Statistică și Econometrie din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Salariul minim pe economie din România este al doilea cel mai mic din UE

Deși salariile românilor au crescut în ultimii ani, acestea sunt, în medie, de cinci ori mai mici decât în alte state din Uniunea Europeană.

România are unul dintre cele mai mici salarii minime pe economie din țările Uniunii Europeană (UE), aproape 322 de euro după majorarea din 1 februarie, depășind doar Bulgaria, unde salariul minim este de 235 de euro. În Luxembourg, acesta ajunge la 1.999 de euro, maximul din UE, potrivit ultimelor date Eurostat.

Zece state membre din estul Uniunii Europene aveau reglementate salarii minime sub 500 de euro pe lună: Bulgaria (235 de euro), România (275 de euro), Letonia și Lituania (câte 380 de euro), Republica Cehă (407 euro), Ungaria (412 euro), Croația (433 de euro), Slovacia (435 de euro), Polonia (453 de euro) și Estonia (470 de euro).

România intră în categoria statelor care au salarii minime sub 500 de euro. De la 1 februarie, salariul minim pe economie în țara noastră este de 1.450 de lei – aproximativ 322 de euro.

În alte cinci state membre, localizate în sud, salariul minim variază între 500 și 1.000 de euro pe lună: Portugalia (650 de euro), Grecia (684 de euro), Malta (736 de euro), Slovenia (805 euro) și Spania (826 de euro).

În celelalte șapte state membre – localizate, geografic, în vestul și în nordul Uniunii Europene – salariul minim depășește 1.000 de euro pe lună: Marea Britanie (1.397 de euro), Franța (1.480 de euro), Germania (1.498 de euro), Belgia (1.532 de euro), Olanda (1.552 de euro), Irlanda (1.563 de euro) și Luxembourg (1.999 de euro).

De la 1 ianuarie 2017, 22 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE) au salariul minim reglementat. Doar Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia nu au salariu minim.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Câștigător Survivor All Stars 2024 | Cine ia marele premiu de 100.000 de euro de...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Mama Geta nu o suportă pe Daniela Iliescu? De necrezut ce a putut să spună...
Boala RARĂ cu care a fost diagnosticat Cristiano Ronaldo! A fost deja operat pe inimă
Foștii șefi SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, puși sub control judiciar. Denunțătorul, amenințat că...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
O româncă din Italia a fost găsită într-o râpă adâncă de 30 de metri, după...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Vouchere de 200 DE EURO decise în România. Cine sunt cei care VOR PRIMI sumele
Vești foarte proaste de la ANM. Luna iunie, una de coșmar
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Preşedintele Cehiei a suferit un accident. Care este starea de sănătate a liderului ceh
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
(P) Ulei pentru cutie de viteze manuală: caracteristici de care să ții cont pentru ca...
×